Malçlama

Sebze- meyve ve bitkilerimizi yetiştirirken yabani otlarla doğal yollardan mücadele etmek ve toprağın nemini korumak önceliklerimiz arasında. Bu şekilde sürdürülebilir üretimi mümkün kılmak hedefimiz. Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm malzemelere “malç” denir ve bu yöntem dogada sık sık karşımıza çıkar. Doğal ekosistemlerde çıplak toprağa nadiren rastlanır. Agaçların tümü, iğne yapraklılar dahil, yaprakların dökerek, diplerinde gittikçe derinleşen bir organik madde katmanı oluşturur. Bu şekilde serdikleri örtüyle toprağı korurlar. Doğayı taklit ettiğimiz bahçemizce biz de agaç kabuğu, kuru yaprak, dal ve kartonu doğal malç olarak kullanıyoruz. Bu şekilde; güneş ışığını keserek yabancı otların büyümesini engelliyoruz, yüzeydeki buharlaşmayi azaltarak toprakta su tasarrufu sağlıyoruz, toprağın çıplak kalmasını önleyerek yağmur, rüzgar gibi etkenlere karşı erozyonu engelliyoruz ve toprağa organik madde takviyesi yapmış oluyoruz.