TERASTA TARIM HİKAYESİ

Şehirlerde sağlıklı gıdaya, tarıma ve toprağa ulaşmanın zorlaştığı, gıda üretimine yabancılaşmaya başladığımız bir dönemde, bir adım daha ileriye gitmek ve insanların doğa ile yeniden bağlantı kurmasını sağlamak çıkış noktamız oldu.

İstanbul her geçen gün betonlaşırken ve mevcut yeşil alanlar salt birer peyzaj düzenlemesi olarak sentetikleşirken, doğal ve sürdürülebilir tarım yöntemlerinin her ortamda uygulanabileceğini, kimyasal kullanmadan İstanbul’un merkez bölgelerinde bile üretim yapılabileceğini ve bu yöntemleri geliştirip yayabilirsek şehirlerimizde sürdürülebilir, sağlıklı ve keyifli bir yaşamın mümkün olabileceğini göstermek istedik.

Bu fikir, Üçgen Teras’ın arka bölümünde EK BİÇ YE İÇ’in de değerli iş birliği ile kentsel tarım için “Terasta Tarım” projesine dönüştü.

2017 yılında Türkiye’de ilk kez bir alışveriş merkezinin çatısında sürdürülebilir ve yerel tarımı hayata geçirdiğimiz “Terasta Tarım" projesi için ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme gibi ünitelerin yer aldığı, ziyaretçilere açık olmayan 750 m2’lik bir alanı kullandık.

Alanımızda mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş veya yeniden kullanım amaçlı, tasarımlarıyla en basit inşaat malzemelerini nasıl verimli tarım alanlarına dönüştürebileceğini gösteren sistemler inşa etti. Yükseltilmiş yataklarda topraklı sistemlerimiz, suya dayalı yetiştirme (hidroponik/akuaponik) sistemleri ve gıda atıklarını toprağa dönüştürmeye yönelik kompost sistemleri bunlardan bazıları. Aynı zamanda permakültür prensiplerine uygun kurgulanan rüzgarkıran ağaçlar, yürüme yolları, zamanlayıcıya bağlı sulama sistemi, kardeş bitkiler prensibiyle yaşayan sebzeler, piramit bahçedeki aromatik bitkiler, su tasarrufu sağlayan yağmur suyu depolama sistemimiz, ekolojik döngüyü sağlamak adına geliştirdiğimiz araçlar olarak farklılaşıyor.

Bakımı EK BİÇ YE İÇ ekibi tarafından sürdürülen Terasta Tarım alanımız, kimyasal gübrelerin ve ilaçların topraktaki hayatı zehirlemediği, suyun israf edilmediği, atıkların değerli komposta dönüştürüldüğü, yerel üretim sayesinde karbon ayak izinin en aza indirildiği, doğaya, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden yaşayan bir alan. Nasıl yetiştirildiğini bildiğimiz, zamanında hasat edilmiş, binlerce kilometre uzaktan karbon ayak iziyle ulaşmayan, şehirli bir üretici tarafından üretilmiş ürünlere olan hasretimizin yoğunlaştığı günümüzde bu deneyimi herkesle paylaşabilmek çok kıymetli. “Terasta Tarım” projesi ile yıl içinde yetiştirilen 150’den fazla çeşit ve yaklaşık 220 kilogram sebze, meyve ve bitkinin hasadı misafirlerin katılımıyla gerçekleşiyor.

Doğanın her yerde tüm bereketiyle var olabilecegine dikkat çektiğimiz projemiz ile sayısız etkinlik, festival, eğitim ve atölye gerçekleştirerek şehrin en merkez noktasında, ofis ve rezidans kuleleri arasında bile sağlıklı gıda üretimi yapabilecek bir ekosistem kurulabileceğini tüm hevesli misafirlerimizle paylaştık ve paylaşmayı sürdürüyoruz.


Terasta Tarım projemiz ile bu zamana kadar kazandığımız; Hermes Yaratıcılık Ödülleri tarafından 5 ödül, The Stevie Awards'da çevre kategorisinde Yılın iletişim - PR Kampanyası dalında gümüş, ICSC Sola Marketing Awards'dan Kurumsal Sosyal Sorumluluk kategorisinde gümüş, Yıldız Akköklüler ödüllerinde Sürdürülebilirlik/Operasyonel kategorisinde birincilik dâhil 8 ödül bu sevincimizi pekiştiren gelişmelerden bazıları.


Terasta Tarım alanı ile ilgili daha fazla bilgi almak ve gelismeleri takip etmek için Akmerkez Instagram hesabı @akmerkez'i takip edebilirsiniz.