Kompost Üniteleri

Kompost, bitkisel ve hayvansal atıkların uygun koşullarda mikro organizmalar aracılığıyla çözünmesi ve dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ayrışmış organik maddedir.
Etrafındaki bitkilere çesitli vadelerde farklı besin maddeleri sunan, bu nedenle bol miktarda canlıya ev sahipliği yapan, dolayısıyla içinde çürüme işlemi az da olsa hala devam eden kompost ‘can’ bir oluşumdur. Toprağa serdikten sonra toprak ekosistemine kangir, topraktaki biyolojik süreçleri destekleyerek çesitliliği arttırır ve zamanla humusa
dönüşür.
Terasta Tam alanimizda her biri 1 m3 olmak üzere toplam 6 adet kompost ünitemiz bulunuyor. Bostanimizdan cikan organik atıkların Akmerkez’deki restoran ve kafelerden gelen gıda atıklarıyla ve ayrıca terasımızda çalışan gönüllülerimizin getirdiği organik atıklarla harmanlanarak toprağımızı besleyen, zenginleştiren komposta donüşmesi sürdürülebilirlik açısınan bizi en tatmin eden kentsel tarım uygulamalarımızdan biri. Sentetik gübre (ve tabi kimyasal pestisit) kullanmadığımız bostanımızda bitkilerin sağlıklı ve bereketli yetişmesi, toprak altındaki canlılığının da devamı için kompost paha biçilmez bir kaynağımız.
Kompostun önemli bir püf noktasi kahverengi karışım ve yesil karışım olarak aadlandırdığımız maddeleri belli oranlarda eklemek. Bu oran kompostun durumuna ve dış şartlara göre degisiklik gösterebiliyor ama biraz tecrübeyle dogru dengeyi saglamak zor degil.
Kahverengi karışıma giren karbon ve karbonhidrat zengini maddeler: Karton, boyasız kraft kağıt, kuru yapraklar, kuru dallar, saman ve talas.
Yegil karigima giren azot ve protein zengini maddeler: Bahçe budama artiklar, (narenciye disinda) sebze/meyve atiklan, çay ve kahve posasi. Yumurta kabugunu da kendisi mineral yapıya sahip olmasına ve karbon veya azot barındırmamasına rağmen içine yapışmış yumurta zan gibi maddelerden dolay bu gruba dahil ediyoruz.
Kompostta dönüşüm, mikrooganizmaların ortamdaki nem ve oksijeni kullanarak, bu kahverengi ve yesil karigimlari çürüme ve ayrışma sürecine sokmasıyla gerçekleşiyor.